Meva Energy köper tillbaka kraftvärmeverk

Piteå Meva Energy köper tillbaka kraftvärmeverket i Hortlax från Pite Energi, skriver Piteå-Tidningen.

För åtta år sedan beställde Pite Energi en småskalig kraftvärmeanläggning med ny förgasningsteknik. Utvecklingsarbetet har pågått med många förseningar. Nu tar Meva Energy över anläggningen i egen regi och därmed inleds en ny fas.

– Sammantaget är Hortlaxprojektet tyvärr ingen bra affär, vår satsning har inte givit det resultat vi förväntade oss. Det svider självklart då vi totalt förlorat cirka 15 miljoner kronor under de åtta åren som projektet pågått, varav cirka 8 miljoner är forskning och utvecklingspengar, säger Daniel Fåhraeus, Pite Energis vd, till Piteå-Tidningen.

- Vi på Meva kommer att vidareutveckla tekniken och ser stora möjligheter att skapa hållbara värden för kunder inom olika processindustrier. Vi har hittat en nisch där tekniken kan användas inom flertalet områden och vi ser mycket ljust på framtiden, säger Meva Energys vd Niclas Davidsson till Piteå-Tidningen.

Meva Energy grundades för tio år sedan ur ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet. Företaget har huvudkontoret i Göteborg och tillhör de världsledande inom den här sortens förgasningsteknik.