Debatt: Norrbotten behöver fler bostäder även framöver

Debatt Sverige har inte en enda bostadsmarknad, utan flera olika. Byggbranschen i Norrbotten är inte i samma läge som i Stockholm, skriver Fredrik Kristiansson och Johan Hallberg, Sveriges Byggindustrier i en debattartikel.

Larmrapporter om kris i bostadsbranschen blir allt fler. I morgonsoffor diskuteras bostadsbyggandes nedgång och det varnas för ras och uppsägningar i byggbranschen.

Det är riktigt att vi nu på en nationell basis ser en nedgång i bostadsbyggandet. Men Sverige har inte en enda bostadsmarknad, utan flera olika marknader, med helt skilda förutsättningar. Tyvärr utgår alldeles för ofta medias sätt att kommunicera ifrån att de problem som finns i Stockholmsregionen finns i hela landet.

Den snäva rapporteringen påverkar på ett psykologiskt plan bostadsmarknaden i andra delar av landet, så även Norrbotten. Men behoven av bostäder är stora om Luleå skall växa och vi skall klara stadsomvandlingarna i Malmfälten.

I Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturprognos konstateras att antalet påbörjade bostäder i Norrbotten 2019 faller något jämfört med 2018. Men glöm inte att vi faller från en historiskt hög siffra. Det är ingen kris i byggbranschen i Norrbotten. Om bostadsbyggandet minskar är det allvarligt. Men resurserna behövs till infrastrukturbyggande och renoveringar av det befintliga fastighetsbeståndet. Byggbranschen i Norrbotten är, och kommer en lång tid framöver att vara en bransch med stora behov av kompetensförsörjning. För ungdomar som ska välja yrke kan vi absolut rekommendera byggbranschen.  

Sverige behöver fler bostäder. Inte minst med tanke på att vi inom tio år är 11 miljoner invånare. Därför behövs breda bostadspolitiska samtal efter valet. Tiden är rätt för att skapa en långsiktig bostadspolitik som bidrar till att upprätthålla en hög och jämn byggtakt. Vi vill lyfta fram två viktiga åtgärder:

1. Höj bolånetaket. Kravet på 15 procents kontantinsats har spelat ut sin roll efter att amorteringsreglerna skärptes. Med en treprocentig amorteringstakt tar det numera bara drygt tre år att gå från 95-procentig till 85-procentig belåningsgrad.

Kravet på kontantinsats stänger i första hand ute ungdomar vilket är mycket allvarligt.

2. Subventionera bosparande. I Norge finns en form av bosparande som innebär att unga vuxna får låna till bostad på förmånliga villkor. Detta uppmuntrar individuellt ansvar och hjälper fler in på bostadsmarknaden, allt inom ramen för ett marknadsekonomiskt system. 

Det minskade bostadsbyggandet i Stockholm är en varningsklocka. Socialdemokraternas idéprogram ”En ny social bostadspolitik ” som presenterades i förra veckan visar att det är dags för våra politiker att sätta sig ned och komma överens om en långsiktig bostadspolitik för alla.  

Fredrik Kristiansson                                      Johan Hallberg

Lokalchef Norrbotten                                        Regionchef

Sveriges Byggindustrier                                    Sveriges Byggindustrier