Mikael Staffas Boliden

Bolidens vd Mikael Staffas talade vid Euro Mine Expo. Foto: Johannes Holmlund, Producenterna

Enighet om gruvbranschens betydelse för hållbart samhälle

Skellefteå Under gruvmässan Euro Mine Expos första dag i Skellefteå rådde stor enighet om gruvnäringens viktiga roll i omställningen till minskade fossilutsläpp och mer hållbara samhällen.

– Många verkar tro att vi endast finns till för att generera vinst åt våra aktieägare och kanske bidra till arbetstillfällen lokalt. Men det huvudsakliga skälet till att vi finns är för att producera basmetaller som behövs i många aspekter livet, det är också därför det finns en efterfrågan, säger Mikael Staffas, Bolidens nye vd som gjorde sitt första offentliga framträdande i Sverige vid gruvmässan i Skellefteå.

Enligt honom är Bolidens kopparutvinning inom värdekedjan Aitik-Rönnskär den som ger lägst koldioxidutsläpp i världen per utvunnen enhet.

Även närings- och innovationsminister Mikael Damberg talade vid Euro Mine Expo:

– Vi befinner oss i området av en av de rikaste mineralfyndigheterna i världen. Gruvindustrin i området, inte minst representerade av Boliden, är en av de mest konkurrensutsatta branscherna i världen, det här är ett av de mest hållbara områdena av gruvbranschen i världen men gruvnäringen är också en av de mest innovativa branscherna i Sverige, säger Mikael Damberg.

Annons