Luleå ingår i utvidgat stomnät

Luleå Efter ett förslag från EU-kommissionen ska det europeiska stomnätet för transporter utvidgas så att norra Sverige och Luleå ingår.

De så kallade TEN-T-korridorerna ska enligt förslaget omfatta hela Bottniska korridoren som Luleå är en del av.

Luleå Hamn är redan en TEN-T Core-hamn. Det är en fördel för Luleå att stomnätet utvidgas i två riktningar som berör Luleå: söderifrån genom Scandinavian-Mediterranean Corridor och österifrån genom North-Sea Baltic Corridor från Finland.

Det betyder att Luleå Hamn kopplas ihop med två korridorer vilket ger en bättre position i det europeiska transportsystemet.  

– Det är oerhört glädjande att EU har lyssnat och tagit intryck av de synpunkter som vi har framfört. För Luleå, regionen och det arktiska samarbetet har det stor betydelse att Luleå hamn ingår i stomnätskorridorerna, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.

– Att vara en del av stomnätverket ger större möjlighet till delfinansiering från EU i kommande projekt, inte bara för sjöfarten utan för all infrastruktur längs med korridorerna. Konkret betyder det att vi förbättrar möjligheten att få delfinansiering från EU för vårt projekt Malmporten som gynnar hela vår region, säger hamnchefen Henrik Vuorinen.

Beslut tas formellt under 2019 och det nya stomnätverkets utsträckning gäller från och med 2021.