Miljööverdomstolen säger ja till 442 nya vindkraftverk

Piteå Miljööverdomstolen sa under tisdagen ja till 442 vindkraftverk i Markbygden 1101-projektet.

Det innebär att bolaget, Markbygden Vind AB, har rätt att uppföra och driva upp till 442 vindkraftverk inom etapp 3 i Markbygden. 

-Nu är tillstånden för alla tre etapper av det stora 1101-projektet i Piteå/Markbygden, godkända. Det känns fantastiskt roligt och vi är jätteglada över dagens beslut. Markbygden-projektet bidrar till stor del till Sveriges omställning till grön energi och ger en stor vinst till miljön, säger Kristina Falk, chef för tillstånds- och miljöprocessen hos Svevind, som har tillstånden för vindkraftsbyggen i en stor del av Markbygden.

- Det här är en  viktig milstolpe för oss på Svevind som jobbat för Markbygden-projektet i snart 20 år. Idag firar vi - i morgon fortsätter vi planeringsarbetet för att kunna starta byggnationen av etapp 3 så snart som möjligt, säger Mikael Kyrk, operativ chef på Svevind.

Markbygden-projektet är det största vindkraftsprojektet i Europa och ett av de största i världen.  Redan idag pågår byggandet av tidigare godkända etapper. GE  ägda MB ETT AB bygger totalt 179 verk och Enercon bygger totalt 77 verk på sin deletapp. Sedan tidigare finns totalt 36 verk på Skogberget byggda och i produktion inom Markbygden 1101.