Asa Allan

Åsa Allan, platschef för Kaunis Iron. Foto: Pajala kommun

Produktionsstart i Kaunisvaara 18 juli

Pajala Onsdagen den 18 juli blir det produktionsstart för Kaunis Iron. Då återupptas produktionen i Kaunisvaaragruvan som gick i konkurs hösten 2014.

De förberedande arbetena vid gruvan i Kaunisvara har gått mycket bra och bolaget har därför beslutat att verksamheten ska startas den 18 juli.

- Anläggningen är testkörd och startklar, de avgörande delarna är på plats från borrning till transport, säger Åsa Allan, platschef för Kaunis Iron.

- Tillsammans med våra samarbetspartners har vi idag rekryterat de drygt 150 personer som behövs inför produktionsstarten. Ytterligare 150 personer kommer att anställas successivt under hösten, säger Åsa Allan.

Företaget siktar på en årsproduktion på 2 miljoner ton, på sikt kan det blir mer.

- Kaunis Iron startades under 2017 och ägs av ett 60-tal framgångsrika svenska entreprenörer. Tillsammans har de satsat nästan 600 miljoner kronor i gruvbolaget. Produktionsanläggningar i världsklass tillsammans med en kvalitetsledande och konkurrenskraftig produkt gör att vi ser framtiden an med en behärskad optimism, säger Per-Erik Lindvall, vd för Kaunis Iron.

Annons