Krismöten om nedlagda flyglinjer

Luleå Under torsdagen hade Trafikverket krismöten för att försöka hitta lösningar för de flyglinjer som drabbats av flygbolaget Nextjets konkurs. Arctic Airlinks flyglinje Uleåborg-Luleå-Tromsö läggs också ner.

Flygblaget Nextjet har skulder på över 100 miljoner kronor, enligt konkursförvaltaren. Enligt konkursförvaltaren är det avgörande att politikerna är villiga att skjuta till pengar på de upphandlade flygsträckor som drabbats av konkursen.

Riksdagens trafikutskott vill att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Trafikverket kommer till utskottet för att informera om Nextjet och vad regeringen gör i frågan.

Trafikverket upphandlar flygningar på platser som annars inte är tillräckligt lönsamma för bolag att trafikera. Det handlar om flygplatserna i Gällivare, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina och Hemavan.

De sträckor som berörs i Norrbotten är Luleå- Sundsvall och mellan Arlanda och Arvidsjaur-Gällivare. Nextjet trafikerar även sträckan Luleå-Göteborg, men där finns det alternativ.

Nextjet har också trafikerat Uleåborg-Luleå-Tromsö, en flyglinje finansierad av Region Norrbotten, Troms fylke och Uleåborgs stad. Det har varit ett försök att skapa snabbare kommunikationer mellan de nordliga delarna av länderna. Projektet avbryts nu sannolikt med ett år kvar tills det, enligt planerna, skulle ha klarat sig på kommersiella grunder.