Rekryteringsproblem hämmar Zaccos tillväxt

Luleå Det går bra för konsultföretaget Zacco Sweden som fortsätter att växa. Men brist på ingenjörer sätter stopp för deras planer att nyanställa både i Luleå och Skellefteå.

Zacco är ett av Europas största IP-konsultföretag med 29 lokala kontor i sex länder. De hanterar allt från utarbetande och inlämning av patentansökningar, registrering av varumärken och designskydd till tvistlösning. För fem år sedan öppnade de ett kontor i Luleå som drivs av det europeiska patentombudet Pia Norman som även arbetar från Skellefteå.  

- Jag arbetar själv i Luleå, men jag har kollegor i Skellefteå, Uppsala och Stockholm. Vi har alltid mycket att göra eftersom vi inte är speciellt konjunkturkänsliga. Just nu arbetar jag både med nyföretagare och etablerade större företag över hela Norrbotten, men jag har även klienter utomlands, säger hon.

En del av Pia Normans arbete går ut på att utarbeta patentansökningar så att hennes kunder ska få ensamrätt på sina innovationer, men även för att företag skall fånga och tydliggöra värdet på sitt utvecklingsarbete. Hon arbetar också med att driva patentprocesser, göra nyhetsundersökningar av uppfinningar, ger rådgivning och håller föreläsningar om immateriella rättigheter.

- Vi jobbar med företag med anknytning till gruvindustrin och skogsnäringen, men även IT-bolag och tillverkningsindustrin. Vi hjälper även nystartföretag från universitetet, Almi, ABI, IUC och turistnäringen. Det är ett otroligt spännande arbete, säger hon.

Pia Norman ser positivt på framtiden kring patent och nya uppfinningar i Norrbotten och just nu letar de personal både till kontoret i Luleå och Skellefteå.

- Vi söker i första hand efter duktiga ingenjörer som kan patent och som är intresserade av immaterialrätt.Målet är att stegvis växa i Luleå, men det är svårt om det inte finns rätt kompetens i regionen, avslutar hon.

Fotnot: IP kommer från engelskans Intellectual Property, på svenska immaterialrätt, det rättsområde som genom lag och prejudikat reglerar rätten till skydd för olika former av immateriell egendom, till exempel patent.