Det behövs fler mötesplatser

Luleå Det behövs fler olika sorts mötesplatser för att främja utvecklingen för små och medelstora företag i IT-branschen och KKN-sektorn, de kulturella och kreativa näringarna. Det framgår av ett treårigt projekt som nu slutredovisas.

Det sa Anders Granberg när han talade om Luleå Näringslivs projekt Creative Nodes Fusion, ett affärsutvecklingsprojekt för små och medelstora företag inom KKN och IT. 

Under projektets gång har 193 företag deltagit i någon av aktiviteterna, 25 företag diskuterat samverkan mellan IT- och KKN-sektorn, och när projektet nu avslutas fortsätter arbetet med fyra konkreta affärsidéer som är på väg att förverkligas.

För att få fart på utvecklingen av samarbete och kreativa processer bland de här företagen behövs fler mötesplatser. Det är den viktigaste slutsatsen av projektet enligt Anders Granberg, som talade vid en workshop på Ebeneser om de kulturella och kreativa näringarna.

- Det är så många olika uttryck som behöver komma fram, så man måste jobba med fler mötesplatser, eller en extremt flexibel plats, säger Anders Granberg.

Viktiga krav på en mötesplats är att det ska finnas ett kafé eller restaurang i närheten och att lokalerna ska vara flexibla och oömma.

En annan viktig lärdom av projektet är att det behövs anpassad affärsrådgivning för den kulturella och kreativa sektorn.

- Affärsutveckling kan inte ske på konventionellt sätt, utan måste vara kopplad till konstnärliga uttryck, för det är de som är drivkraften, säger Anders Granberg. 

Creative Nodes Fusion är ett projekt som Luleå Näringsliv drivit i tre år, finansierat av EU, Region Norrbotten, länsstyrelsen och Luleå kommun. Företag i Luleå, Boden, Piteå, Gällivare och Jokkmokk har deltagit. Under projektet har har man använt lokaler i Bergströmska gården i Luleå som mötesplats.