Lindwall och Lindvall får Skapa-priset

Luleå Torbjörn Lindwall, Gemometrics och Lisa Lindvall, The Fit, får årets Skapa-pris i Norrbotten.

Torbjörn Lindwall, Gemometrics, har tagit fram Gem Pen, som enkelt kan analysera ädelstenar. Han får Skapa-priset med motiveringen:

"Torbjörn Lindwall, som tidigare arbetat med diamantslipning, har utvecklat ett verktyg för gemologer som gör att analyser av ädelstenar blir så mycket enklare och säkrare. Med Gem Pen kan man enkelt skilja en äkta diamant från en falsk samt urskilja syntetiska lagningar eller förbättringsarbeten, som annars är svåra att upptäcka. Gem Pen kommer att lanseras nu i sommar mot återförsäljare internationellt, och vi spår en mycket lyckad lansering."

Lisa Lindvall, The Fit, som utvecklat en app med kroppsscanner för kroppsmätningar som är intressant för e-handel med kläder, får Skapa-priset för unga innovatörer med motiveringen:

"Lisa Lindvall har utvecklat en metod för att med god precision göra kroppsmätningar och lagra dessa i syfte att distribuera mått-information till konfektionsmarknaden samt hälsomarknaden. Den problematik man först och främst vill råda bot på är de stora kostnader, och miljökonsekvenser returfrakt av konfektion medför. Lisa har på kort tid tagit fram en fungerande prototyp, och visar på starkt driv i en bransch hon har erfarenhet av."

Båda pristagarna ingår i Arctic Business Incubator i Luleå. 

Skapa är ett innovationspris som ska uppmuntra idérika människor. De två regionala vinnarna får 25.000 kronor var och går nu vidare i den nationella tävlingen som avgörs i november.

Skapa är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket. Den regionala juryns arbete handläggs av Länsstyrelsen i Norrbotten.