Norrbotten har stora chanser i en växande global ekonomi

Luleå Riskerna för kriser i den globala ekonom har ökat, men är inte så stora att de hotar tillväxten. För Norrbotten är möjligheterna för affärer med utlandet goda och ökar med global tillväxt, enligt Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.

- Norrbotten är spännande och Norrlandsregionen är extremt intressant med flera strategiska tillgångar, säger Lena Sellgren, som besökte Luleå under fredagen.

De strategiska tillgångarna är framför allt råvarorna, men också den expanderande datacenterverksamheten och besöksnäringen i en värld där allt fler frågar efter upplevelser i ren och orörd natur.

- Det är en unik region i världen och det finns en ännu större potential att arbeta med det här. Upplevelser och aktiviteter är en bestående trend, säger Lena Sellgren.

Att tillverkningsindustrin har fått ett uppsving i Sverige när lönekostnaderna utgör en minskande del av de totala kostnaderna och det blivit viktigare att ligga nära marknaden gynnar alla delar av landet. Det förstärks också av att Sverige ligger långt framme i det teknologiska skifte som pågår, och har en hög digital mognad.

Samtidigt är ett exportberoende land som Sverige känsligt för kriser  och omsvängningar i omvärlden. Och det gäller i hög grad Norrbotten.

- Norrbotten åker upp mer när det går upp, och dras ner mer när det går ner, säger Lena Sellgren.

Business Sweden har i sin senaste prognos kartlagt de viktigaste riskerna i omvärlden: Brexit utan avtal, skuldkris i Italien, förtroendekris på tillväxtmarknaderna, aggressiv räntepolitik i USA, handelskrig och hårdlandning i Kinas ekonomi. Men man bedömer att sannolikheten för att något av hoten ska utveckla sig till en allvarlig kris inte är så hög att det  hindrar den globala tillväxten. Tillväxten toppar visserligen i år med en ökning av global BNP på 3,7 procent. Men nästa år blir den ändå 3,5 procent.

-Det största hotet för alla är ett handelskrig. Det fördyrar allting för alla. Till slut hamnar fördyringen hos konsumenterna, säger Lena Sellgren.

Business Sweden ägs tillsammans av staten och det privata näringslivet., och ska hjälpa svenska företag att öka sin globala försäljning och internationella företag att investera och expandera i Sverige.