Nordic Space Innovation Meetup

Första träffen för aktörerna inom Nordic Space Innovation på Esrange utanför Kiruna.

Samarbete ska lyfta rymdregionen

Kiruna Nyligen samlades ledande aktörer inom rymdbranschen i Esrange utanför Kiruna. Man diskuterade strategiskt samarbete för att Norden ska bli en av de främsta rymdregionerna i världen.

Ett samarbete har inletts mellan de nordiska rymdinkubatorerna i Sverige, Norge, Finland och Estland. Även Danmark, där en rymdinkubator är på väg att bildas, ska vara med. Andra aktörer som arbetar med rymdteknologi och tillämpningar ska också vara med och grunda en plattform som ska skapa bättre förutsättningar att få fram fler nya företag. 

Initiativtagare till Nordic Space Innovation Meetup var Luleåbaserade Arctic Business Incubator som leder den nationella rymdinkubatorn Esa Bic Sweden tillsammans med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan.

- I de nordiska länderna har vi unika förmågor och kompetenser relaterade till rymden och genom att arbeta närmare varandra kan Norden bli ännu starkare. Jag ser det som en början till ett blomstrande nordiskt innovationsekosystem inom rymd som kan ge nya produkter och tjänster till en global marknad, säger Stefan Gustafsson, European Space Agency, ESA.

Några exempel på bolag som med hjälp av ESA BIC Sweden lyckats är APR Technology, SallyR, Schvung Ride och börsnoterade Unibap.

Det fortsatta arbetet genomförs i samarbete med Swedish Space Corporation, SSC, European Space Agency, ESA, Luleå Tekniska Universitet, projektet RIT (Rymd, Innovation och Tillväxt), Rymdstyrelsen, Kiruna kommun och Esrange Space Center.

Annons