Linn Gerhardsson

Linn Gerhardsson fick nyligen Skapas regonala innovationspris. Foto: Linn Gerhardsson

Alarmwear ska skydda kvinnor mot överfall

Luleå Linn Gerhardsson, med företaget Alarmwear, har tagit fram en produkt som kan skydda kvinnor mot överfall. Nyligen vann hon Skapas innovationspris.  

- Det är en produkt, som enligt polisen, skulle kunna ta bort alla sexuella brott och misshandelsbrott för kvinnor i utomhusmiljöer, säger Linn Gerhardsson, som är nybliven civilingenjör vid LTU.

Produkten är ett midjeband med olika funktioner, och det ska bäras väl synligt, vilket är en av poängerna. I utvecklingen av produkten har Linn Gerhardsson arbetat tillsammans med poliser, självförsvarsinstruktörer och en före detta yrkeskriminell. Hon har också fått hjälp av hundratals kvinnor, av dem har tio testat prototyperna.

- Det som är gemensamt för överfallslarm och försvarssprayer i dag är de bärs diskret och inte ska synas. Men du larmar ju inte ett hus utan att visa att huset är larmat, säger Linn Gerhardsson.

Nyligen fick hon Skapas regionala innovationspris och tävlar i den nationella finalen i höst.

- Det är jättevärdefullt att människor tror på mig och min produkt, säger Linn Gerhardsson.

Tanken var att lansera produkten nu i slutet av augusti, men det är uppskjutet i ett halvår för att produkten ska lanseras i fler länder samtidigt, innan den börjar säljas i Alarmwears nya e-handel.

Annons