Bengt Jonsson ny vd för Emaintenance365

Bengt Jonsson, vd för Emaintenance365.

Emaintenance365 och Cargonet utvecklar samarbetet

Luleå Luleåföretaget Emaintenance365 och Norges största godstransportör på järnväg, Cargonet, utvecklar samarbetet.

Emaintenance365 sköter den digitala övervakningen och beslutsstödet för Cargonet som har 30 tåg i veckan på en sträcka på 2.000 kilometer mellan Narvik och Oslo. Båda parter är nöjda med samarbetet och nu tänker man gå vidare.

- Just nu diskuterar vi med Emaintenance365 om att utveckla samarbetet kring det digitaliserade beslutsstöd som de ger oss. Vår ambition är att sköta det mesta underhållet i Oslo eller Narvik. Det underlättas väsentligt genom den beslutstjänst vi nu har tillgång till, säger Torbjörn Abegg Haugland, Cargonet.

Genom detektorer får man data om fordonens status och hjulens återstående livslängd. Det ger underlag till bättre planering och styrning av underhållet.

-Arbetet med Cargonet är ett lysande exempel på hur redan befintliga data kan förfinas och analyseras för att skapa än mer nytta. Informationen finns ofta redan där, det gäller bara att lyfta fram den och presentera den på ett hanterbart sätt. Nyckeln ligger sedan i att hitta sätt att dra nytta av informationen i det dagliga arbetet, något som Cargonet varit väldigt duktiga på, säger Bengt Jonsson, vd på Emainenance365.

Emaintenance365 AB har sitt säte i Luleå och har utvecklat en molnbaserad lösning för att samla in, kvalitetssäkra och analysera data och leverera beslutsstöd via en webblösning till sina kunder. Man arbetar främst inom järnvägssektorn.

Cargonet AS är ett helstatligt dotterbolag till norska Vy, tidigare Norske Statsbaner, NSB. Man har cirka 50 lok och 850 tågvagnar i drift.

Annons