Protester mot avveckling av tvärbanan

Luleå På onsdag väntas Trafikverket besluta om avveckling av tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn, för att banan ska kunna användas som testbana för järnvägstrafik. Kommunledningarna i 18 kommuner som äger Inlandsbanan AB protesterar mot planerna.

Man befarar att det gör det omöjligt att utveckla Inlandsbanan till ett framtida transportstråk.

- I rollen som pulsåder för inlandet, och som förenande länk mellan individer, näringsliv och industriverksamhet över hela Norrland, är vi starkt kritiska till det här påtänkta beslutet. Tvärbanan är av en avgörande betydelse för det projekt som Inlandsbanan AB arbetar för i fråga om att skapa en effektiv godstrafik och att underlätta en integration med det nationella järnvägsnätet. Beslutet skulle helt omöjliggöra den här ambitionen, säger Inlandsbanans AB:s styrelseordförande Katarina Nyberg Finn i en kommentar.

Beslutet på onsdag i Trafikverkets styrelse om upplåtelse går inte att överklaga. Det gör att man i så fall föregriper den pågående utredningen om Inlandsbanans framtida funktion som Trafikverket gör på ett regeringsuppdrag, menar kritikerna och kräver att ett beslut om upplåtelse skjuts på framtiden.