Affärer i norr fyller fem år

Krönika Affärer i norr fyller i dagarna fem år. Om det och om ambitionerna inför det sjätte året, skriver Lennart Håkansson i sin krönika.

Affärer i norr fyller fem år. Det är inte klokt vad fort det gått.  Men det är så när man har roligt.

För roligt har det varit och roligt kommer det förhoppningsvis att fortsätta vara. Jag är visserligen sedan ett år pensionär, egentligen. Men varför ska man sluta arbeta när man har roligt och får vara frisk.

Det har alltid varit roligt att berätta om intressanta händelser och intressanta människor. Faktiskt det roligaste jag vet. Och efter ett långt yrkesliv har jag skaffat mig en viss kompetens för att göra det.

Efter många år som chefredaktör, vd, ledamot och ordförande i ett antal bolagsstyrelser, har jag också fått viss förståelse och intresse för företagsledning och affärsutveckling. Här skiljer jag mig från de flesta andra journalister. Denna skillnad visar sig i att jag konsekvent vinklar och skriver för människor som har erfarenhet av eller intresse för att vara ansvariga för en verksamhet.

När jag i mitten på 70-talet gick Journalisthögskolan hade jag en lärare som sa: "När du skriver, skriv för din mormor". Ett bra råd. I allmän journalistik ska man skriva så att det är intressant och begripligt för människor som inte har kunskap och kanske inte ens intresse för ämnet man kriver om.

Nu skriver jag inte så i Affärer i norr. Nu skriver jag för dem som har kunskap eller intresse för affärer, företagande och att leda en verksamhet. Det innebär till exempel att jag nästan aldrig citerar anställda eller fackliga representanter, utan främst de som har ansvar för verksamheten jag skriver om.

Jag tror att det är främsta orsaken till att så många uppskattar min bevakning och mina artiklar. Det finns ett behov hos en rätt stor grupp människor att få relevant och kortfattad information med  fokus på de som bedriver affärsverksamhet och beslutsfattande.

Så mycket positiv återkoppling som jag fått för Affärer i norr, har jag aldrig förr fått i hela mitt yrkesliv. Det gör ju också att man inte vill sluta.

Jag är samtidigt medveten om att Affärer i norr kan bli bättre, eller uttryckt med management snömos: här finns en förbättringspotential.

Om jag hade tid och resurser skulle jag vilja uppmärksamma grupper som i dag blir underrepresenterade därför att det inte gör så mycket väsen av sig i det offentliga, inte skriver pressmeddelanden eller kallar till presskonferenser. Exempel på sådana grupper är mekaniska verkstäder och kvinnliga företagare.

Det handlar inte bara om tid och resurser. Det handlar också om att man inte kan skriva om sådant man inte vet om. Så tipsa mig gärna om sådant ni tycker är intressant och alldeles för lite uppmärksammat.

Det skulle också vara roligt att ibland skriva reportage och sammanfattningar om intressanta företeelser och trender inom Norrbottens näringsliv.

Med den ambitionen rullar Affärer i norr nu in i sitt sjätte år.

Lennart Håkansson

Ansvarig utgivare för Affärer i norr