IUC och Kaunis Iron samarbetar

Pajala IUC Norr och Kaunis Iron inleder ett gemensamt projekt om socioekonomiska hållbarhetsperspektiv vid gruvetableringar.

Kaunis Iron, som driver den återstartade gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala är initiativtagare till projektet och IUC Norr är projektägare.

Syftet är att ta fram mätmetoder, analyser och nyckeltal som visar konsekvenser och påverkan på samhälle och ekonomi vid gruvstarter. Arbetet ska utmynna i en arbetsmodell som ska ge underlag vid en hållbarhetsprövning.

- Vi på IUC Norr ser detta som ett väldigt viktigt projekt som kommer att ge en ökad förståelse för vad en gruvetablering innebär, både på kort och lång sikt, säger Åsa Tjärnberg, vd för IUC Norr.

Projektledare för arbetet blir Anna K Kostet, som i många år följt händelseutvecklingen i Pajalas moderna gruvhistoria, de senaste två åren som kommunalråd. Nu driver hon eget konsultföretag.

-  Jag har på nära håll fått följa tidigare gruvans uppgång och fall samt återstarten med Kaunis Iron i mina tidigare uppdrag och yrken. Med min samhällsvetarbakgrund och erfarenhet känns det bra att få fortsätta jobba med utveckling, hållbarhets- och samhällsfrågor som jag brinner för, säger Anna K Kostet.

Initiativtagare till samarbetet är Kaunis Iron.

- Vi behöver utveckla vår tillståndsprocess till att bli en hållbarhetsprövning. Miljöbalken är väldigt tydlig på den punkten att också socioekonomiska faktorer ska belysas och vägas in vid en prövning, säger Per-Erik Lindvall, vd för Kaunis Iron.

IUC Norr är ett regionalt utvecklingsföretag för små och medelstora företag inom verkstad, energi och miljö, trä och industriellt byggande och elektronik/IT. Det ägs av företag, fackliga organisationer och kommuner i regionen.