Piteå Port & Hub i avtal med Nyab

Piteå Transportnavet Piteå Port & Hub fortsätter växa. Nu har man skrivit kontrakt med entreprenörsföretaget Nyab Sverige AB för att bygga etapp 3 av logistikcentrumet i hamnen.

Utbyggnaden är på 55.000 kvadratmeter och ska stå klar i december 2020.

- Vi är mycket nöjda med att få påbörja den tredje etappen som färdigställer och kopplar samman de två tidigare. Etapp 1 och 2 startade 2012 och innebar bland annat utbyggnad av järnvägen och kajförlängning. Vi känner ett stort förtroende för Nyab och ser fram emot att färdigställa våra visioner och mål tillsammans med dem, säger Lars Wikström, infrastrukturansvarig på Piteå Port & Hub.

Syftet med utbyggnaden är att främja intermodaliteten, vilket innebär att man vid frakt av gods kombinerar flera transportsätt och att omlastning mellan fartyg, tåg och lastbil sker vid en kombiterminal.

- Vi har utfört projekt för flera stora lokala företag, exempelvis LKAB, SSAB, Region Norrbotten och Linbäcks Bygg. Att nu få uppdraget att bygga ut hamnen, ett kontrakt som omfattar leverans av cirka 400 000 ton jord, sten och berg- kross, en stor del av projektets totala budget om 70 miljoner, känns både ansvarsfullt och kul säger Fredrik Karkiainen, affärsområdeschef, Nyab.

Projektet finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Piteå Hamn och Pikab. Det ska påbörjas i augusti.