Björn Löfstedt Får Medalj

Björn Löfstedt tar emot medalj från prins Carl Philip.

Björn Löfstedt tar emot kunglig medalj

Stockholm Björn Löfstedt, Index Braille i Gammelstad fick under onsdagen ta emot Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj ur prins Carl Philips hand i Riddarhuset i Stockholm. 

Björn Löfstedt, som i sitt bolag Index Braille tillverkar skrivare för punktskrift, tilldelas Kungliga Patriotiska Sällskapets särskilda belöningsmedalj för näringslivet för sina insatser som både framgångsrik entreprenör och främjare av de blindas möjlighet att delta i samhället.

I sällskapets motivering står det: "Skapandet av företaget Index Braille AB hänger oupplösligen samman med en händelse i grundaren Björn Löfstedts familj. När Björn var åtta år gammal blev hans mor blind. Att se hur kämpigt det var för henne att komma tillbaka in i olika gemenskaper gjorde ett starkt intryck." 

Från den första prototypen på en skrivare med kopieringsfunktion för blindskrift i slutet på 70-talet, är företaget i dag världsledande på skrivare för punktskrift som kan transformera text från 150 språk till punktskrift. Företaget omsätter 50 miljoner kronor och har 15 anställda i Gammelstad, och exporterar till 60 länder.

– Nyckeln till framgång är att ha en vision som man tror på och som man jobbar stenhårt för under en lång period. Det jag är mest stolt över är när jag träffar framgångsrika blinda som har använt min teknik under sin utbildning och fått en bra karriär – jobb och familj, säger Björn Löfstedt.

De här fick ta emot kunglig medalj under onsdagen:

Ayad Al-Saffar, Axcent of Scandinavia/Ur & Penn, Upplands Väsby
Björn Brandt och Sten Brandt, Bröderna Brandt Bil, Uddevalla
Fredrik Lundberg, L E Lundbergföretagen, Stockholm
Björn Löfstedt, Index Braille, Gammelstad
Maud Spencer, Svalson, Öjebyn (Läs mer)
Charlotta och David Zetterström, Fabrique, Stockholm 

Annons