Sofie Blakstad

Sofie Blakstad, vd för Hiveonline. Foto: Lennart Håkansson

Blockkedjeteknik kan bli avgörande för utvecklingen

Boden Blockchain kan bli avgörande för utvecklingen i många länder. Det sa Sofie Blakstad, en av talarna vid konferensen Blockchain North som ägde rum under torsdagen på Boden Business Park.

Det finns 450 miljoner småföretag i världen. Av dem är det 350 miljoner företag som inte har tillgång till någon bank eller möjlighet till finansiering.

- Tänk på vad betyder för ett land som behöver utvecklas, sa Sofie Blakstad, grundare och vd för Hiveonline, ett företag som hjälper småföretag att med blockkedjeteknik sköta sina transaktioner och avtal.

Sofie Blakstad har arbetat som rådgivare åt FN, G20 och Nordea i Danmark, Sverige och Finland. Hon insåg att storbanker inte är lösningen för småföretag, som ofta inte ens har ett bankkonto eller någon finansiell dokumentation. Vilket är förklaringen till att trots att småföretag utgör 50 procent av världens företag, har de bara tillgång till 3 procent av tillgängligt kapital för investeringar och expansion. 

- Det sista världen behöver är en ny bank, säger Sofie Blakstad.

Hon var en av talarna när Blockchain North anordnades för andra gången på Boden Business Park i Sävast.

Övriga talare var Peter Altmann, forskare på statliga Rise, Olov Schelén, professor på LTU, Lotta Lundin, vd för Igrant.io, Magnus Söderberg och Andreas Johansson, Triolith Games AB, Stephan Nilsson och Men Rolfsson, BITaccel.

Konferensen som handlade om möjligheter och utmaningar för blockkedjetekniken hade lockat 110 deltagare till Studio Nord i Sävast. Den arrangerades av Boden Business Park och Luleå tekniska universitet.

Annons