Var tredje elev driver UF-företag

Norrbotten UF-företagande pekas ut som en växande trend, men varierar mycket från gymnasieprogram till gymnasieprogram.

 I Norrbotten driver 883 gymnasieelever ett UF-företag under läsåret 2018/2019, skriver Ung företagsamhet i ett pressmeddelande. Det motsvarar en tredjedel av det totala antalet gymnasieelever.

– Jag är väldigt glad över att så många gymnasieelever driver UF-företag i år det visar att det finns ett stort intresse bland länets unga att ta kontrollen över sin egen framtid. Men jag är samtidigt bekymrad eftersom fler borde ges möjlighet att öva på sitt entreprenörskap, säger Josefin Wäppling Bernárdzon, regionchef för Ung företagsamhet.

Gymnasieprogram där ett fåtal driver UF-företag är bland andra estetisk, naturvetenskap och samhällsvetenskap.

– Genom forskning vet vi att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer. Vi har som mål att fler gymnasieelever i regionen ska starta och fullfölja processen att driva UF-företag. För att nå det behöver vi nå ut till elever på de program där UF-företagandet fortfarande är relativt lågt. Ung Företagsamhet gör skillnad både för enskilda människor och för samhället, säger Josefin Wäppling Bernárdzon.