Eltruckar i Aitik till final

Gällivare Boliden El-trolleylösning i Aitikgruvan har gått till final i Sip Strims tävling Swedish Mining Innovation Award.

Boliden har tillsammans med sina samarbetspartners ABB, Eitech och Pon Mining visat att det är möjligt att elektrifiera en av Sveriges största dieselförbrukare, gruvtrucken.

Eltruckar finns i Afrika men har hittills inte testats i kallt klimat och i dagbrott med begränsad rampbredd. 

- Det känns såklart enormt hedersamt att ha gått till final i Swedish Mining Innovation Award, och det känns ännu bättre givet den fantastiska laginsats som legat bakom projektet där personer från gruvindustrin och järnvägsbranschen bidragit med vitt skilda kompetenser och åstadkommit en av gruvindustrins mest innovativa lösningar 2019, säger Jonas Ranggård, ansvarig för Bolidens Energiprogram.

Det statliga innovationsprogrammet Sip Strim vill med utmärkelsen Swedish Mining Innovation Award belöna en innovation, ett projekt eller annat som varit av stor betydelse för gruv- och innovationssverige.

Sip Strim står för Strategiska innovationsprogrammet för svensk gruv- och metallutvinnande industri och är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas satsning på strategiska innovationsområden. Syftet är att stärka svensk konkurrenskraft och skapa hållbara lösningar för den svenska gruv- och metallindustrin.