Kallak prospektering

Prospektering i Kallak, Jokkmokks kommun. Foto: Beowulf Mining

Tre S-kommuner kritiserar regeringen för gruv-söl

Luleå Tre kommunalråd (S) i Norrbotten har skrivit ett öppet brev till regeringen där de kritiserar att tre gruvprojekt i länet hamnat på regeringens bord och legat där i åratal utan beslut.

Det är kommunalråden Robert Bernhardsson i Jokkmokk, Tomas Egmark i Älvsbyn och Ulrica Hammarström i Pajala som skriver till regeringen:

"Den maktlöshet vi känner när regeringen inte tar jobbfrågan på allvar och vi samtidigt minskar i befolkning är stor."

Ett gruvprojekten som hamnat i beslutsvånda och långbänk hos regeringen är Kallak i Jokkmokk. Beowulf Mining började ansöka om tillstånd för prospektering och gruvbrytning för sex år sedan. De senaste två åren har frågan legat på regeringens bord utan att något beslut fattats.

- Nu är det helt tyst från regeringen sedan många månader. Det är absolut knäpptyst från regeringen. Det är helt orimligt, säger Robert Bernhardsson, kommunalråd i Jokkmokk, till Dagens Industri som är först att rapportera om det öppna brevet.

I Laver i Älvsbyns kommun vill Boliden återuppta gruvbrytning i en tidigare nedlagd gruva. För tre år sedan sa Bergstaten nej till Bolidens ansökan. Beslutet överklagades till regeringen. Och sedan dess har inget hänt.

- Senast vi hade kontakt med näringsdepartementet var i april och då hade de inget nytt att komma med, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyn.

I Pajala agerar statliga myndigheter motsägelsefullt. Länsstyrelsen har godkänt den pågående gruvbrytningen samtidigt som Naturvårdsverket gått till domstol för att stoppa samma brytning.

De tre kommunalråden anser att regeringen och de statliga myndigheterna motarbetar utvecklingen i inlandet.

Annons