“En mardröm som inte vill ta slut” - Så agerar hotellen i coronakrisen

Reportage Hotellen i Norrbotten försöker överleva i en bransch som är en av de mest drabbade under coronakrisen.  Så här tacklar några hotell och campingar problemen.

Alla nedskärningar som går att göra görs. Tidningsprenumerationer sägs upp och flera leverantörer har låtit hotellen vänta med betalningar. Men det är en liten tröst och lättar bara för tillfället. För trots att hotellen vrider och vänder på varenda krona är det ekonomiskt tungt. Fasta kostnader som el, vatten, hyra, avfall och personalkostnader kvarstår.

- Inte många i vår bransch kommer överleva. Det gäller att ägarna är solida, säger Nathalie Johansson, hotellchef på Örnvik hotell och konferens.

På Örnvik började avbokningarna komma i mitten av mars och under tre veckors tid kom inte en enda ny bokning.

- Det är väldigt tungt. 2019 var ett toppenår och i vår hade vi jättemycket bokningar. Sen tappade vi flera hundra tusen kronor på bara några veckor, säger Nathalie Johansson.

När restriktionerna på sammankomster av större sällskap kom slog det hårt mot hotell- och konferensbranschen. På Örnvik hade man i mars och april förra året ofta 2-3 stycken konferenser om dagen.

- Måndag till torsdag var fullbelagt. Vi har många pendlare, arbetare och affärsresenärer. Juli var fullbokat varje dag. Varenda rum, stuga och campingplats, säger Nathalie Johansson.

- Hotellet har gått ner sig. Inga utländska gäster kommer och nästan inga flyg går upp hit längre.

Permittering och varsel

På Haparanda Stadshotell är det tomt. Bara någon enstaka gäst bor där just nu. Den 5 december fyller Stadshotellet 120 år vilket var tänkt att firas med aktiviteter och festligheter under hela året. Istället har man skurit ned på allt som går. Personalen är en stor kostnad och samtliga i personalstyrkan har permitterats. 10 av de 16 anställda har dessutom varslats.

- Det är så sorgligt, vi tycker jättemycket om våra medarbetare. De är vår viktigaste tillgång och vårt team betyder oerhört mycket. Men vi måste sätta hotellet i första hand, säger Susanne Wallin, vd och ägare av Haparanda Stadshotell.

Nathalie Johansson på Örnvik säger att de har kontakt med andra bolag som de kan låna ut personal till om där behövs förstärkning och alla på Örnvik ställer i så fall upp.

- Vi har sju stycken fast anställda och den åttonde är mammaledig, alla är i dagsläget permitterade, säger Nathalie Johansson.

Alternativa lösningar

Hotell runt om i Sverige har erbjudit långtidsboende eller upplåter rum till sjukvården. Flera hotell i Norrbotten har tittat på liknande lösningar.

- Vi erbjuder långtidsboende och har droppat priserna rejält. Till exempel, om inte gästen behöver städ och frukost kan de få bättre priser, säger Nathalie Johansson.

När gränsen mellan Finland och Sverige stängde erbjöds arbetspendlare med jobb i Sverige boende på Haparanda Stadshotell.

- Det var en upphandling från Haparanda stad som vi vann. Men så gick regeringen med på att sjukvårdspersonal fick fortsätta pendla över gränsen och då behövdes inget boende längre, säger Susanne Wallin.

Många som rest över gränserna behöver sitta i karantän av säkerhetsskäl. Har man ett hem som man delar med andra kan man behöva söka sig till hotellnäringen.

- Vi har olika byggnader så vi skulle kunna ta in folk vid förfrågning. En kvinna från Stockholm hyr här en månad för att hon är i riskgruppen. Hon är ensamstående mamma och hon tänker såklart på vad som händer om hon blir sjuk, säger Nathalie Johansson.

- Vi har haft boende här från utlandet som velat vara i karantän för att de rest över gränsen. Men ingen har varit sjuk varken när de kom eller efter, säger Pia Emretsson som hyr ut stugor och campingplatser på Arctic Camp i Jokkmokk.

Fler svenska turister i Norr

Under högsäsongen har många hotell och campingar runt om i Norrbotten besök av internationella gäster, speciellt norrmän och tyskar. Med de stängda gränserna hoppas man istället på svenska semesterfirare.

- Vi har fått signaler om att Norrbotten och Swedish Lapland blir en allt starkare destination då det är mindre folktätt här, säger Susanne Wallin

- Fördelen för oss är att vi har camping. Då är man mer för sig själv, det är inte lika tätt och man är utomhus. Hoppet är att folk väljer att inte åka utomlands när coronakrisen är över, säger Nathalie Johansson hotellchef på Örnvik hotell och konferens.

De 50 campingplatser som finns hoppas de kunna fylla under högsäsongen precis som föregående år.

Ljuset i tunneln

För campingarna i länet har inte säsongen kommit igång ännu. Pia Emretsson som driver Arctic Camp i Jokkmokk ser ingen jättestor skillnad från tidigare år.

- Det snurrar på som vanligt. Lite färre gäster. Det är sommaren som blir den stora knäckfrågan, säger Pia Emretsson

Arctic Camp har 2,5 anställda året runt som utökas med cirka 16 personer en normalsommar enligt Pia Emretsson.

- Jag måste planera för ett scenario där de inte behövs så många men samtidigt får vi fortfarande bokningar från Norge för sommaren.

Gemensamt för alla är oron och önskan om att folk ska börja resa igen.

- Haparanda är en internationell mötesplats, stängda gränser drabbar oss därför väldigt hårt. Det är en mardröm som inte vill ta slut, man vill bara se ljuset i tunneln, säger Susanne Wallin, vd och ägare av Haparanda Stadshotell.

Fanny Larsson-Auna