SSAB masugn

SSAB både förbättrade och försämrade resultatet under första kvartalet. Foto: Lennart Håkansson

SSAB både förbättrade och försämrade

Luleå SSAB:s delårsrapport som presenterades under måndagen visar att bolaget både förbättrat och försämrat resultatet.

Första kvartalet gjorde SSAB ett röreslseresultat på 343 miljoner kronor vilket var mycket sämre än samma kvartal i fjol då det blev 1.674 miljoner kronor. En försämring med 1.331 miljoner.

Men jämfört med kvartalet innan, sista kvartalet 2019, förbättrades rörelseresultatet med 1.474 miljoner kronor. Sista kvartalet i fjol präglades av lageravveckling, svaga marginaler och planerade underhållsstopp.

SSAB har inte påverkats drastiskt av coronakrisen under första kvartalet, men påverkan väntas bli större under andra kvartalet. Företaget räknar med kraftigt fallande leveranser till affärsområdena Europe och Americas. En nedgång väntas också för Special Steels, fast i lägre omfattning. I slutet av kvartalet ökade orderingången från Kina, en ökning som fortsatt under april.

"SSAB har en stark balansräkning samt har likvida medel och säkrade kreditåtaganden på cirka 22 Mdkr. Även om osäkerheten är stor så fortsätter SSAB hålla fokus på att utveckla specialstålsaffären och konverteringen till fossilfritt stål, vilket bedöms viktigt för att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft", skriver vd och koncernchef Martin Lindqvist i en kommentar.

Annons