12 av 14 kommuner stöttar lokala företag i coronakrisen

Luleå 12 av 14 kommuner i Norrbotten har vidtagit åtgärder för att stötta de lokala företagen i coronakrisen.

Det visar en sammanställning som Svenskt Näringsliv presenterar.

Den 17 mars skickade Svenskt Näringsliv ut en lista med förslag på åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan vidta för att mildra de negativa effekterna av coronakrisen på näringslivet och arbetstillfällen i kommunen.

– Gensvaret har varit stort. Det gick ganska fort till att den första kommunen agerade i länet. Hittills har 12 av 14 kommuner lagt upp vägledning på sina hemsidor. Vi uppskattar att i alla fall 200 kommuner vidtagit åtgärder i landet som helhet, säger Svenskt Näringslivs regionchef i Norrbotten Hans Andersson.

Åtgärderna handlar mycket om att stärka företagens likviditet genom att ge anstånd med eller förlänga betalningstider för olika avgifter och lokalhyra, och samtidigt förkorta betalningstider för företagens fakturor.

Det handlar också om att frigöra tid hos företagen genom att förlänga tidsfrister i tillstånds- och tillsynsärenden.

– Det vi nu ser på bred front är att kommunerna förlänger betaltiden på sina fakturor eller ger företagen möjlighet att ansöka om förlängda betaltider. Andra erbjuder råd och stöd. Vi ser också att flera kommuner kortar ner sina betaltider till leverantörer vilket också stärker likviditeten, säger Hans Andersson.

Han säger också att många kommuner vidtagit ytterligare åtgärder utöver vad Svenskt Näringsliv föreslagit:

– Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader, minskar intäktsbortfallet och ökar möjligheten att överleva krisen. Flera kommuner visar på en handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge företagen befinner sig i. Att flera kommuner dessutom försökt lösa detta på ett digitalt och ett lättillgängligt sätt är positivt.