Anna Haupt chef för Nevs självkörande bilar

Luleå Anna Haupt, från Luleå, är chef för elbilsbolaget Nevs satsning på självkörande bilar. I somras lanserades det första själkörande fordonet.

Anna Haupt, utbildad industridesigner, är en av grundarna till numera börsnoterade Hövding, som tagit fram en cykelhjälm som blåser upp sig själv när den behövs.

Sedan 2016 har hon arbetat hos svensk-kinesiska Nevs och har som chef för företagets mobilitetslösningar lett framtagandet av det första självkörande fordonet Sango, som presenterades i somras.

- Att förflytta sig från A till B med eldrivna, självkörande fordon är inte alls så långt borta som bilindustrin kanske vill låta påskina. Epoken med en person per bil är snart över. En ny tid kommer, där bilar är optimerade för städers behov och ökad livskvalitet för individen, säger Anna Haupt.

Fordonet är en blandning mellan bil och minibuss och kan användas för både privata resor och resor i grupp. Den har testats i ett halvår i Trollhättan. 

- Vi insåg att, för att verkligen dra nytta av den självkörande tekniken, så måste vi designa fordonet på ett sådant vis att det inte bara möjliggör delade fordon, utan också delade resor. Hur kombinerar du en delad resa med känslan att få vara i fred? Detta var en huvudutmaning för oss, säger Anna Haupt. 

I satsningen ingår en taxitjänst, med en Uber-liknande app, som företaget kallar PONS. Målet för företaget är att lansera en självkörande taxi-tjänst med en bilflotta på till en början tio bilar i Stockholm i slutet av 2021.

Nevs grundades 2012 av kinesiske entreprenören Kai Johan Jiang, sedan han köpt tillgångarna i konkursboet efter Saab Automobile. Huvudkontoret ligger i Trollhättan. Företaget har i dag cirka 900 anställda, varav cirka 150 arbetar med mobilitetslösningar. Nevs ägs i dag av den kinesiska industrikoncernen Evergrande Group.