Facebook-stöd blev bok för företagare

Luleå I våras fick Anna Pugacova ta del av de pengar som Facebook satsade för att hjälpa företag i Norrbotten under coronakrisen. Pengarna gav henne möjlighet att skriva en bok om sin resa som företagare, med råd till andra företagare.

Anna Pugacova AB var ett av de företag som fick dela på fem miljoner kronor som Facebook satsade i en företagsfond. I samarbete med organisationen Företagarna och Norrbottens Handelskammare fick 107 företag i Norrbotten stöd.

De 25.000 kronor som Anna Pugacova fick gav henne möjlighet att skriva en bok om sina erfarenheter av företagande.

- Jag vill ge inspiration, motivation och hopp för alla företagare som har det tufft emellanåt. För mig är det ett sätt att tacka för det stöd jag fått och ge tillbaka till andra, säger Anna Pugacova.

Hennes egen resa som företagare har varit utmanande och hon började från noll. Född i Lettland, uppvuxen på barnhem och i dåliga fosterfamiljer.

- Jag hade ingenting, varken pengar eller familj. När jag kom till Sverige fick jag möjlighet att skapa ett bättre liv, säger Anna Pugacova.

Det var genom en sommarfamilj i Luleå som barnhemsbarnet kom till Sverige. Och mot alla odds, hon kunde ingen svenska och hade inget personnummer, fick hon ett arbete på Stadshotellet i Luleå, vilket hon är tacksam för. Om sin resa från barnhemmet till företagandet har hon skrivit en bok som kom ut förra året: ”Mig krossar du aldrig”.

Efter en kort tid i Luleå, blev det sju år i Gällivare, där hennes entreprenörskap började. Hon startade ett livsmedelsföretag som tillverkade hälsokost som bröd, bakverk och frukostflingor helt utan gluten, laktos, raffinerat socker, konserveringsmedel och mjölkprotein.

Sedan två år bor hon åter i Luleå och håller utbildningar, föreläsningar och workshops om ledarskap, kommunikation, utvecklingsarbete och förändring. Hennes uppdragsgivare är företag, organisationer och kommuner, bland annat Region Norrbotten. Hon arbetar via nätet över hela Sverige och i Finland.

- Jag kom fram till att jag kan göra större skillnad om jag jobbar med människor istället för att baka, säger hon.

När Anna Pugacova fick pengarna från Facebook, satte hon sig ner och skrev boken ”The Bliss Point of Entrepreneurship – build successful businesses by implementing these 3 key ingredients”. Den handlar om enkla metoder för att bygga framgångsrika företag.

Med boken, som kommer ut i slutet på augusti vill hon inspirera och ge råd till andra företagare.