Rekord För Turismen

Vandring i höstfärger. Fotograf: Cody Duncan

Trippelrekord för besöksnäringen i norr

Luleå 2019 blev ett riktigt bra år för besöksnäringen i Swedish Lapland. Tre viktiga steg och rekord kan noteras.

Enligt SCB:s preliminära inkvarteringsstatistik ökade gästnätterna med 8 procent jämfört med året före. Det är dubbelt så mycket som riksgenomsnittet och den högsta registrerade ökningen i Swedish Lapland någonsin.

- Det är visserligen preliminära siffror men det här är så klart roliga nyheter! Det visar att det finns en fortsatt ökad efterfrågan på de arktiska upplevelser som våra professionella entreprenörer erbjuder, säger Andreas Lind, vd för Swedish Lapland Visitors Board 

Totalt registrerades 3,2 miljoner gästnätter i nordligaste Sverige. Det är första gången det har registrerats fler än 3 miljoner gästnätter.

Antalet gästnätter har ökat under årets samtliga månader. Ökningen under lågsäsong ger besöksnäringens entreprenörer bättre förutsättningar för verksamheten.

- Vi har länge arbetat strategiskt mot en utveckling av lågsäsongen under barmarksperioden och att siffrorna pekar mot en säsongsförlängning tolkar vi som att arbetet börjar ge resultat, säger Johanna Ögren, marknadschef på Swedish Lapland Visitors Board.

Swedish Lapland utgörs av Norrbottens län och kommunerna Skellefteå och Sorsele i Västerbotten.

Annons