Northvolts Fabrik

Bygget av den nya batterifabriken i Skellefteå pågår för fullt.

Northvolt lånar 14 miljarder

Skellefteå Northvolt drar in ytterligare 1,6 miljarder dollar, eller cirka 14 miljarder kronor, i lånefinansiering till de nya batterifabrikerna i Skellefteå och Salzgitter i Tyskland, och utvecklingsanläggningen i Västerås.

Därmed har Northvolt dragit in totalt över 3 miljarder dollar i lån och kapitaltillskott.

- Elektrifieringens momentum är starkare än någonsin. Våra kunder behöver stora volymer högkvalitativa batterier med lågt CO2-avtryck, och Europa måste bygga en helt regionaliserad värdekedja för att stödja dem, säger grundaren och vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande. 

Det är en lång rad banker, pensionsfonder och finansiella institutioner (se nedan) som bidrar till den nya finansieringen:

APG, BNP Paribas, Danske Bank, Danica Pension, IMI – Intesa Sanpaolo, ING, KfW IPEX-Bank, PFA Pension, SEB, Siemens Bank, SMBC, Société Générale, Swedbank och UniCredit, och Europeiska Investeringsbanken, Nordiska Investeringsbanken och Export-Import Bank of Korea (KEXIM). Lånen är strukturerade med garantier från Euler Hermes, Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) och BPI France.

- Det faktum att dessa världsklass-institutioner stödjer en ny industri i Europa är en tydlig signal på vart marknaden är på väg och de möjligheter det erbjuder för hållbara projekt. Detta nya industriella landskap behöver betydande investeringar de närmaste åren, säger Alexander Hartman, finansdirektör på Northvolt.

Europeiska Investeringsbanken går in med 350 miljoner dollar för att finansiera den nya fabriken i Skellefteå. Det är en uppföljning av bankens insats på 52 miljoner dollar 2018 för att finansiera demonstrationsfabriken i Västerås.

Northvolt räknar med att behöva ta in ny kapital löpande under de närmaste tio åren. Företaget satsar på att nå en 25-procentig marknadsandel i Europa till 2030.

Annons