Koncernen på plus men Lindbäcks Bygg gör förlust

Piteå Koncernen Lindbäcks gör ett plusresultat på 180 miljoner kronor 2019 på en omsättning på 1,9 miljarder kronor. Men Lindbäcks Bygg gör ett minusresultat på 160 miljoner kronor.

Det framgår av ett preliminärt bokslut för 2019 som Lindbäcks presenterar i samband med fastighetsaffären med Piteå Näringsfastigheter. 

Den föreslagna affären innebär att kommunala Piteå Näringsfastigheter köper Lindbäcks industrifastighet i Öjebyn. Lindbäcks vill genom affären stärka sin kassa.

Lindbäcks Bygg, som med en omsättning på 1,7 miljoner kronor utgör huvuddelen av koncernen gör ett minusresultat på 160 miljoner kronor.

- Vi behöver en stark kassa för att kunna agera i de större projekt vi jobbar med i dag, men också säkra upp bolaget i en orostid som denna. Givetvis drabbas även vår marknad av pandemin. Framförallt ser vi att marknaden för bostadsrätter i Stockholmsregionen har mer eller mindre försvunnit, säger Magnus Edin, vd för Lindbäcks Bygg.

Trots coronakrisen ser marknadsläget bra ut för Lindbäcks.

- Våra orderböcker är fyllda, vi kan köra full produktion i våra fabriker kommande tolv månader med de kontrakt vi har i dag. Det är ett styrkebesked, säger Magnus Edin.

Däremot visar koncernens prognos att det blir ett minusresultat i år på 30-50  miljoner kronor, för att 2021 vända till plusresultat.

- Vi har tagit en ny fabrik i drift och jobbar nu för att råda bot för det vi kan kalla en ”växtvärk”. Vi har tillsammans med stora investeringar haft ett par mindre lönsamma projekt som drar ner resultatet, säger Magnus Edin.

Förutom moderbolaget Lindbäcks Group består koncernen av Lindbäcks Boende med försäljning och projektutveckling, Lindbäcks Fastigheter som förvaltar fastigheter och Lindbäcks Bygg som bygger.