Patrik Isaksson

Patrik Isaksson, affärsutvecklare på Luleå Science Park.

En klyscha som är sann i krisen

Krönika Patrik Isaksson, Luleå Science Park, skriver om en klyscha som faktiskt gäller i den pågående krisen.

Är du som jag, en person som får en mild allergisk reaktion av klyschor, floskler och uppenbara överdrifter? ”Vi får se vart det här landar” betyder ofta mellan stolarna. ”Efter regn kommer solsken” kan kännas provocerande då två veckor av semestern regnat bort. Allting verkar också ha blivit magiskt numera. Vilket uppenbarligen innebär att vår tillvaro till stor del innehåller övernaturliga element. Åtminstone den del av vår tillvaro som tillbringas på sociala medier.

Men, ändå… Kan det vara så att det i klyschorna, flosklerna och de uppenbara överdrifterna finns ett korn av sanning? Kanske finns en glimt av samlad mänsklig visdom i vissa av dem? Förmodligen inte. Men, kanske ändå i några?

Eftersom jag har tillhört de arbetandes skara i mer än 25 år så har jag hunnit höra och, ska erkännas, även delat med mig av klyschor och plattityder. De flesta av de arbetade åren har jag befunnit mig i en verksamhet som med jämna mellanrum upplevt tillbakagång och kriser. Om verksamheterna gått dåligt tack vare eller trots mig, låter jag vara osagt. Det som däremot är säkert är att detta gjort att jag är påtagligt rustad för att hantera sådant. Kan ju också hjälpas av att jag som bördig från Tornedalen ser pessimismen som en naturlig livsåskådning.

Vad har då detta med klyschor att göra? En klyscha som ofta upprepades vid dessa perioder av nedgång var att vi måste ”gasa och bromsa samtidigt”. Där har vi en motsägelse om någon. En uppmaning som vid närmare eftertanke leder till att man står still samtidigt som både bromsar och motor slits ut väldigt snabbt. Men, trots den uppenbara motsägelsen så har jag genom åren lärt mig att förstå och till och med anamma denna uppmaning.

Just nu är det många som trycker på bromsen så hårt det bara går. I samtal med scale-up företag i Norrbotten har jag förstått att mycket förändrats. Försäljningen dalar, aktiviteter avbokas, leveranser försenas eller uteblir. Företagen ser över alla möjligheter till att dra ner på kostnaderna för att överleva. Annat vore väl konstigt. Vi är i en situation som är unik, med en nedgång ingen kunnat föreställa sig. Många företag och hela branscher kämpar för sin överlevnad.

Men, kanske dags att planera för att gasa? De scale-up bolag jag talat med kan också se att det finns små embryon till positiva förändringar. Mycket går trots allt att genomföra i en digital kontext. Kanske affärerna kan konstrueras på något annat sätt? Vissa har aktivt börjat leta efter de möjligheter som kan finnas där ute. Varför inte se över på vilket sätt man kan få verksamheten att öka sina intäkter. Kanske expandera genom att fokusera på existerande kundbas? Kanske gå över till en mer skalbar affärsmodell för att få maximal utväxling då det vänder eller en som tar ner risknivån och är långsiktigt hållbar? Allt detta samtidigt med en ständig ansträngning för att se över processer, rutiner och inköp för att minimera löpande kostnader. Det svåra i en sådan situation är att lyfta blicken och se var det finns potential för framtida avkastning och tillväxt.

För att citera Baron Rothschild : “Buy when there's blood in the streets, even if the blood is your own." Redan 1815 gjorde baronen förmodligen allt i sin makt för att stoppa blödningen och samtidigt maximera framtida vinst och tillväxt. Han bromsade och gasade samtidigt.

Är du en företagare som stampar på bromspedalen för allt vad tygeln håller? Eller är du i fasen där bromspedalen redan gjort ett bra jobb och det är dags att lyfta blicken för att se över alternativen? Kanske du tillhör de lyckligt lottade som inte påverkats alltför mycket och funderar på hur du kan gå på offensiven?

Oavsett vilken situation du befinner dig i så kan det vara bra att söka stöd i att jonglera graden av bromsande och gasande.  I Norrbotten finns ett stort antal aktörer som jobbar febrilt med att hjälpa till att finna rätt balans. På Luleå Science Park drar vi ”vårt strå till stacken” genom ett ständigt arbete med att stötta företag med tillväxtambitioner. Just nu ser vi och våra partners över hur vi på bästa sätt kan stötta Norrbottens scale-up bolag.

Bland annat så bjuder vi, inom ramarna för programmet Scale-Up North, in en av Sveriges bästa inom Scale-Up, Pelle Tornell, för en digital föreläsning som kanske kan hjälpa just dig att få en större förståelse för hur ni kan ta ert företag framåt.

För efter regn så kommer det förr eller senare solsken. Då kan det vara bra att ha tänkt på hur ni nyttjar solen maximalt. Ta gärna del av det vi, våra partners eller någon av de andra aktörerna som arbetar med företagsstöd erbjuder. I värsta fall kanske ni lär er en ny floskel eller klyscha på kuppen.

Patrik Isaksson

Affärsutvecklare på Luleå Science Park

 

Annons