Corona ökar efterfrågan för Compodium

Luleå Luleåföretaget Compodium, som säljer säkra och tillförlitliga videokonferenser, märker att efterfrågan ökar när coronaviruset får allt större konsekvenser. Nu vill FN beställa fler tjänster av företaget.

– Vi fick nyss en förfrågan från ett FN-organ i Rom där medarbetare är i karantän och internationella mötesdeltagare inte kan resa in i landet. De behöver därför hålla videkonferenser med tolkar. Tidigare har alla varit på plats i samma möteslokal, men nu måste tolkarna medverka på distans och det kan Compodium också leverera. Den typen av globala möten kommer att öka, inte minst inom EU-administrationen i Bryssel. Möten ska inte ställas in, vi lever i en tid när vi behöver mötas allt mer, reserestriktioner får inte bli mötesrestriktioner, säger Bengt Grahn.

Bengt Grahn grundade Compodium för 25 år sedan och redan då lanserade han affärsidén som en "o-resebyrå". Nu när resor begränsas och fysiska möten ställs in är affärsidén mer aktuell än någonsin.

– Behovet är enormt och kommer bara att växa. Vi levererar tusentals timmar varje dag och efterfrågan bara ökar, säger Bengt Grahn.

Det handlar om allt från konferenser och affärsmöten till vanliga arbetsmöten där personal i karantän jobbar hemifrån eller undervisning på distans när skolor och universitet stänger för att minska smittspridningen. Bland Compodiums kunder finns FN-organ där behov och möten måste lösas trots restriktioner för resor.

Ökade restriktioner innebär att arrangemang som samlar många människor ställs in. Idrottsevenemang hålls inför tomma läktare och tv-sänds till publiken. Samma gäller nu konserter, teaterföreställningar, gudstjänster och bröllop. I Storbritannien planerar man att videosända begravningar.

– Vi har lösningar för att sända alla typer av evenemang över internet. Våra tjänster går att anpassa till de behov som är för stunden och kan snabbt skalas upp, oavsett om det gäller möten med högsta säkerhetsklass, bolagsstämmor, insatser vid katastrofer eller olika typer av videokonferenser med ett stort antal deltagare och tolkar från olika länder, säger Bengt Grahn.