Tarfala fjällstuga

Tarfala fjällstuga. Foto: STF

STF stänger alla fjällstugor 30 mars

Luleå STF meddelade under onsdagkvällen att man stänger alla sina 44 fjällstugor den 30 mars.

Orsaken är att Svenska Turistföreningen inte vill bidra till spridningen av coronaviruset och orsaka en ökad påfrestning  på vård och räddningspersonal och undvika problem för gäster som skulle kunna drabbas.

Enligt STF saknar fjällstugorna tillräckligt goda förutsättningar för långvarig isolering av gäster och vägsjuktransport.

- Under gårdagen kom nya föreskrifter  från Folkhälsomyndigheten, riktade till restauranger och serveringar om att undvika trängsel. Även om STFs fjällstugor inte bedriver den typen av verksamhet skickade föreskrifterna ändå en signal och utifrån dem menar vi att det är lämpligt att nu stänga STF:s fjällstugor för vintersäsongen. Hittills har det inte varit många gäster i våra fjällstugor, men ju närmare påsken vi kommer och det blir mer behagligt väder på fjället ökar antalet gäster, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF. 

Svenska Turistföreningens åtta fjällstationer i Grövelsjön, Saltoluokta, Abisko, Kebnekaise, Storulvån, Helags, Blåhammaren och Sylarna är dock öppna som vanligt med tydliga rutiner för att minska risken för smittspridning. 

- På STFs fjällstationer har vi bra förutsättningar för att fortsätta hålla öppet och välkomna gäster. Fjällstationerna har väl fungerande rutiner för god hygien och att undvika trängsel, här finns det personal som kan agera vid eventuell misstanke om smitta, bra förutsättningar för en god handhygien för många och vi har även möjlighet till isolering om en gäst skulle insjukna. Dessutom kan vi sprida gästerna över betydligt större ytor än i fjällstugorna, säger Magnus Ling.

Annons