Food Hack 1

Den digitala innovationstävlingen vanns med en idé om insektskött.

Insektskött vann digitalt Food hack

Norrbotten "Minced insect meat" som togs fram av elever från Björknäsgymnasiet i Boden och Kristinestads gymnasium i Österbotten vann juryns gillande.

Den vinnande gruppen bestod av Theo Nordström och Zeb Vesterberg från Björknäsgymnasiet i Boden och Lucas Rosenberg och Matias Zilliacus från Kristinestads Gymnasium. I motiveringen skriver juryn att gruppen har en innovativ idé med kommersiell gångbarhet. Eleverna har identifierat psykologiska hinder som behöver lösas för att få fler att vilja äta insekter.

Andra vinnare var Elina Junes och Emma Kangas från Tornedalsskolan i Haparanda och Joline Bjälldal och Madeleine Iran Wennström från Lapplands Gymnasium i Gällivare. De vann kategorin "best impact" och hade tagit fram ett koncept för att kompostera mat som slängs av organisationer och privatpersoner till ny matjord som kan säljas. Kategorin "Best pitch" vanns av Jacob Larsson och Erik Nilsson från Björknäsgymnasiet i Boden och Emma Lillandt och Jenna Ingves från Kristinestads gymnasium med idén "Soil of food", en hållbarhetscertifiering för restauranger.

Innovationstävlingen genomfördes av Ung företagsamhet i samarbete med Uleåborgs stad och Coompanion Norrbotten.

– Vi märker att många av de ungdomar vi möter har ett engagemang för miljö- och hållbarhetsfrågor. Vi tycker att det är viktigt att både lyfta hållbarhetsutmaningar och att ge de unga verktyg för att förverkliga idéer som kan bidra till lösningar, säger
Carolina Heimdahl, regionchef för Ung Företagsamhet i Norrbotten.

Annons