Malmbergsgruvan 2

Glädjen i Gällivare, Malmberget och Vitåfors är stor efter LKAB:s besked om jätteinvestering. Foto: Lennart Håkansson

Jubel i Gällivare efter LKAB-besked

Gällivare I Gällivare är glädjen stor efter LKAB:s besked om investeringar på 400 miljarder kronor för att producera fossilfri järnsvamp. Det första järnsvampverket i Vitåfors ska vara i drift 2029 och ytterligare två produktionsanläggningar ska byggas till 2038.

– Det är en historisk dag för Gällivare där vi genom LKAB:s aviserade satsning på järnsvampverk tar täten i omställningen mot fossilfri järnproduktion vilket kommer att ge ett enormt uppsving för hela näringslivet, säger Roger Hansson, vd för Gällivare Näringsliv AB.

Under en 20-årsperiod ska LKAB investera 400 miljarder kronor och skapa tusentals nya jobb.

– Det här öppnar oanade möjligheter för Gällivare att bredda näringslivet med helt nya branscher för att till exempel ta hand om de stora mängder spillvärme som skapas i järnsvampprocessen och där är vi redan igång med att undersöka möjligheterna till storskalig livsmedelsproduktion, säger Roger Hansson.

Han pekar också på stora utmaningar i samband med satsningen:

– Kompetensförsörjningen är en av nyckelfrågorna för oss att arbeta med, något vi kommer att inleda omgående. Vi ser det också viktigt att etablera universitetscampus i Gällivare för forskning och utveckling av de nya tekniker som ska användas, säger Roger Hansson.

I ett pressmeddelande från Region Norrbotten säger regionrådet Nils-Olov Lindfors att LKAB:s satsning kommer att fungera som ett draglok för många andra etableringar i länet.

- Region Norrbotten ser med enorm glädje på LKAB:s storsatsning i vätgasbaserad teknik för framställning av järnmalm. Att Norrbotten går före med den vätgasbaserade tekniken är något hela världen kommer att dra nytta av. Vi blir en frontrunner som lägger grunden för framtidens järn- och stålproduktion, säger regionråd Nils-Olov Lindfors.

Annons