Tanya Hultman

Tanya Hultman driver Alterdalens Angus i Lakafors, Piteå.

Alterdalen Angus årets nötköttsföretag

Piteå Alterdalen Angus i Lakafors, Piteå, har utsetts till Årets nötköttsföretag i Norrbotten 2020. Verksamheten drivs av Tanya Hultman.

Det är LRF Norrbotten som utsett företaget. Utmärkelsen är en nominering till det nationella priset Årets nötsköttsföretag, som offentliggörs senare i år. Priset delas ut av LRF Kött i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter.

– Det känns roligt att ha blivit nominerad. Ett kvitto på att allt jobb och slit ändå varit värt något, säger Tanya Hultman.

Hon kommer ursprungligen från Minnesota, USA, och växte upp på en ranch med dikor, men flyttade till Sverige efter att ha träffat sin man Håkan. Efter några år med morots- och potatisodling i Holmträsk startade de uppfödning av rasen Aberdeen Angus 2011 på en fastighet i grannbyn Lakafors. Det är Tanya som sköter den delen av verksamheten.

– Djurintresset har alltid funnits och jag längtade efter det livet, och har tagit med mig sättet vi jobbade på i USA hit, säger Tanya Hultman.

Bland annat använder hon häst på klassiskt cowboy-manér. Det som avgjort att hon nomineras är att hon byggt ett fångst- och sorteringssystem med grindar som gör att hon ensam kan hantera djuren. Det är en innovation som väckt stort intresse. Innovation är också årets tema för utmärkelsen Årets nötköttsföretag.

Annons