Här finns jobben efter utbildningen

Luleå Barnmorska, civilingenjör och förskollärare är några av de yrken som det finns stort behov av framöver. Den som utbildar sig här har stor chans att få jobb.

Det visar en genomgång från Arbetsförmedlingen.

Den 15 oktober är sista ansökningsdagen till vårens utbildningar på universitet och högskolor. 

– Nu är en väldigt bra tid att börja studera, har man funderat i de banorna tidigare är det bra att verkställa de planerna. Med en avslutad högskoleutbildning har man i de allra flesta fall lätt att få jobb, säger Fredrik Mörtberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Under de kommande fem åren väntas efterfrågan bli stor inom hälso- och sjukvård, och inom utbildningssektorn. Där är det brist på arbetskraft redan idag.

De här yrkena ska man satsa på om man vill ha stor chans på jobb: barnmorska, civilingenjör, förskollärare, grundutbildad sjuksköterska, läkare, läraryrken, mjukvara- och systemutvecklare, specialistsjuksköterska, speciallärare och specialpedagog, systemanalytiker och it-arkitekt.

Däremot blir det svårare att få jobb som: banktjänsteman, fastighetsmäklare, finansanalytiker och investeringsrådgivare, fotograf, grafisk formgivare, informatör, kommunikatör och PR-specialist, journalist, musiker och sångare.

Annons