LKAB startar gruvan i Mertainen

Svappavaara LKAB planerar att starta järnmalmsgruvan i Mertainen utanför Svappavaara i höst. Bolaget ska bryta en miljon ton rågods och bygga upp ett lager. Gruvan ska vara i drift ett halvår.

Gruvan i Mertainen las i malpåse 2016 när marknaden för järnmal försämrades. Nu har förutsättningarna förändrats igen med ökat behov av rågods, vilket förstärkts av produktionsstörningarna i Kirunagruvan efter skalvet där i fjol.

– Vi gör det här för att skapa ett säkerhetslager av rågods för våra pelletsverk i Kiruna och Svappavaara, säger Niclas Svanelöv, sektionschef gruva i Svappavaara.

Planering för start av gruvbrytningen pågår, den ska ske med både LKAB:s egen personal och entreprenörer. Totalt rör det sig om cirka 50 arbetstillfällen i Mertainen. Tillstånd för brytningen finns redan, komplettering behöver göras för lagerhållning.

– Vi planerar att komma igång med brytningen till hösten och driva gruvan under cirka ett halvår. Då har vi byggt upp ett lager som kan fungera som säkerhet för rågodsförsörjningen till våra pelletsverk. För att producera en miljon ton rågods kommer vi att bryta cirka 1,5 miljoner ton råmalm och ungefär lika mycket gråberg, säger Niclas Svanelöv.

Beslutet om att börja bryta järnmalm i Mertainen togs 2010, när priserna på grov järnmalmsfines var höga. Efter en långdragen tillståndsprocess hann marknaden förändrats så att LKAB inte såg någon lönsamhet i att starta produktionen. Området var då redan förberett med vägar, jordavrymning av berget, sidobergsupplag och fasta maskiner för krossning och sovring. De kan nu förberedas för att uppta gruvbrytningen.