Basindustrin i norr ska bli bäst på klimatomställning

Luleå Basindustrin i norra Sverige ska bli bäst i världen på basindustrins klimatomställning. Det är målet för en ny satsning på Luleå tekniska universitet.

LTU ska i nära samarbete med industrin utveckla naturresursbaserad basindustri i enlighet med FN:s hållbarhetsmål, med bibehållen och ökad lönsamhet. I norra Sverige finns förutsättningar för att inför världen visa vägen för en framgångsrik omställning av basindustrin, skriver LTU i ett pressmeddelande.

– Vi vet att det är just här i norra Sverige, som den tekniska utvecklingen och omställningen av våra nationella basindustrier kan bli en föregångare för hur man når FN:s globala hållbarhetsmål, säger Christina Wanhainen, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitets satsning, Sun-Naturresurser för hållbar samhällsomvandling, tar fasta på att naturtillgångar som malm, skog och vatten är en förutsättning för att nå FN:s globala hållbarhetsmål.

I samarbete med Skogsindustrierna, Vattenfall Vattenkraft AB, LKAB, Lundin Mining, Boliden AB, Epirock, Sandvik, ABB och Svemin har Luleå tekniska universitet tagit fram en aktivitetsplan för forskningssatsningen som sker gränsöverskridande över vetenskapliga discipliner, branscher och naturresurser.

– Norra Sverige är en stor demoanläggning där vi med vår forskning på Luleå tekniska universitet visar omvärlden hur vi framgångsrikt kan ställa om naturresursbaserad basindustri mot FN:s globala hållbarhetsmål, samtidigt som vi stärker industrins konkurrenskraft och tar hänsyn till människor och miljö, säger Christina Wanhainen, som är vetenskaplig ledare för Sun.