Metallpriserna hämtade sig snabbt under pandemin

Luleå I mars i fjol, när världen började stänga ner för att bromsa pandemin, föll metallpriserna. Men de hämtade sig snabbt, visar en sammanställning från SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Verklig fart uppåt blev det när Kina upphävde sin lockdown i juli. När produktionen inte motsvarade efterfrågan steg priserna.

Järnmalmspriset påverkades mindre än andra metaller i pandemins början. Efter en mindre nedgång följde en kontinuerlig uppgång med hela 68 procent under 2020 för att landa på 156 dollar per ton i december, det högsta priset sedan 2011.

Utbudet påverkades också av nedstängningar i Brasilien vilket fick priserna att stiga ytterligare. Till det bidrog också störningar i den sjöburna järnmalmstrafiken från Brasilien och Australien.

Andra basmetaller föll kraftigt under våren men steg sedan för att under slutet av året börja vända ner igen. Kopparpriset ökade med 26 procent under 2020, zink med 18 procent, aluminium med 11 procent och nickel med 17 procent. Fordonsindustrins satsning på eldrift har påverkat kopparpriset uppåt.

När det gäller ädelmetallerna steg guldet med 24 procent under året, silver med 48 procent, platina med 9 procent och palladium med 22 procent.