Tre nya spelutbildningar till Boden

Boden Tre nya spelutbildningar ska starta på Boden Gamecamp. Det innebär att antalet spelstudenter i Boden växer till över 200.

Det handlar om tre nya yrkeshögskoleutbildningar inom den snabbt växande spelindustrin. Det är företaget Changemaker Education med Future Games som samarbetar om de nya utbildningarna med Boden Gamecamp på Boden Business Park i Sävast.

Där finns redan två utbildningar: Indiespelutvecklare, QA/Game tester och webbutvecklare inom e-handel. Nu tillkommer tre utbildningar: Spelprogrammering, Spelartist och Speldesign. Alla tre nya utbildningarna är på 2,5 år, alltså fem terminer.

Utbildningarna förstärker den större satsning inom Arctic Game Lab som pågår för att stärka spelbranschen i norra Sverige.

- Det känns fantastiskt bra att vi nu kan ta nästa steg i vår utveckling av Boden Gamecamp och ytterligare förstärka Boden som hub för spelutveckling i norra Sverige. Vi kommer i och med de nya utbildningarna ha över 200 studenter på Boden Gamecamp, säger Emil Sandberg, affärsutvecklare på Boden Business Park.

I Boden erbjuds alla studenter boende. De flesta har lyckats få praktik då många av de företag som etablerats på Boden Business Park ställer upp med praktikplatser. Några studenter har efter genomgången utbildning också fått jobb hos de etablerade spelstudior som finns i Boden.

Det finns planer på en spelinkubator som ska starta snart. Med det vill man skapa ett unikt ekosystem för spelindustrin i Boden.

Boden Gamecamp är ett samarbete mellan Sunderby folkhögskola, Changemaker Educations och Boden Business Park.

Samtidigt som Boden fick tre nya YH-utbildningar inom dataspel, fick Skellefteå, som också ingår i samarbetet Arctic Game Lab, två nya YH-utbildningar i samma bransch: Spelprogrammerare och Spelartist. Även de drivs av företaget Changemaker Educations/Future Games.

Med de nya utbildningarna har regionen nu sammanlagt 14 utbildningar inom spelutveckling, från folkhögskola till yrkeshögskole- och universitetsnivå.