Utbildning Nord satsar på byggutbildningar

Övertorneå Utbildning Nord satsar på byggutbildningar för att möta det ökande behovet av byggkompetens i norra Sverige och Finland.

Det är stora investeringar på gång i norra Sverige, i bland annat Skellefteå och Malmfälten. I finska Kemi inte långt från gränsen ska Metsä Group investera 1,6 miljarder euro i en ny massafabrik, den finska skogsindustrins största investering någonsin.

För att kunna ta emot fler studerande till byggutbildningarna behöver Utbildning Nord anställa fler utbildare.

- För närvarande söker vi en utbildare, ett byggproffs med bred erfarenhet från byggsidans olika yrkesgrupper och går utvecklingen som vi förutspår kommer vi att behöva förstärka vårt utbildarteam med fler personer, säger Pilvi Ryökkynen som är utbildningschef för byggutbildningarna.

Utbildning Nord har nyligen förnyat sin ansökan hos Byggindustrins yrkesnämnd (BYN) och fått förnyat godkännande som utbildningsgivare och anordnare av valideringar enligt BYN:s valideringsmodell.

- BYN:s godkännande är framförallt viktigt när det kommer till anställningsbarheten på den svenska arbetsmarknaden men vi är också på tåna och anpassar byggutbildningarna till respektive lands utbildningssystem och krav, säger Pilvi Ryökkynen.

En del i Utbildning Nords satsning är inrättandet av en ny tjänst som Utbildningsstrateg. Till tjänsten har man rekryterat Leif Pääjärvi, som har arbetat 28 år inom Arbetsförmedlingen.