Resultatförsämring för LKAB efter tågurspårningarna

Kiruna LKAB försämrade rörelseresultatet med 3,8 miljarder kronor under första kvartalet. Orsak: tågurspårningarna på Malmbanan.

Omsättningen mer än halverades under första kvartalet jämfört med samma period i fjol. Den blev i år 5.471 miljoner kronor jämfört med 11.955 miljoner i fjol. Rörelseresultatet blev 1.370 miljoner kronor (5.186). Det försämrade resultatet medförde att kassaflödet var negativt under perioden, - 1.464 miljoner (+3.163).

Urspårningarna på Malmbanan orsakade stopp i trafiken under 76 dygn, vilket påverkade leveranserna kraftigt under kvartalet. De uppgick  3,0 miljoner ton, jämfört med 6,7 miljoner ton samma period i fjol. Produktionen under kvartalet var 6,7 miljoner ton (6,9).

Den begränsade kapaciteten på Malmbanan har tvingat LKAB att dra ner produktionen med cirka en miljon ton på årsbasis. Om tillräcklig leveranskapacitet inte kan säkras framöver finns risk för att pelletsverk med tillhörande anrikningsverk och gruvproduktion tvingas stänga. 

- Såväl optimering av nyttjandet av Malmbanan som strukturella förändringar är nödvändiga för att vi ska kunna realisera vår expansionsplan och de investeringar vi står inför som innebär att vi tillvaratar de enorma mineraltillgångar vi har. Vi jobbar intensivt tillsammans med Trafikverket och norska BaneNor för att vi i slutändan ska kunna generera nödvändiga kassaflöden igen. SSAB:s nyligen fattade investeringsbeslut om att ställa om verksamheten i Luleå bekräftar behovet av vår omställning i Gällivare och vårt bidrag till en hållbar värdekedja för klimatet, säger Jan Moström, vd och koncernchef.