Hänt i sommar

Luleå Affärer i norrs nyhetsbrev är tillbaka. Som vanligt börjar vi med en sammanfattning av de viktigaste affärsnyheterna sedan sist, det vill säga sedan början av juli, för er som inte följt nyhetsflödet så noga hela sommaren.

Den 1 juli undertecknades avtalet där Gällivare kommun tar över skidanläggningen Dundret från Peter Aasas bolag Laplanddiscovery AB. (Läs mer)

Piteåföretaget Wibax Logistics investerar 20 miljoner kronor i fem nya tankbilar i år.(Läs mer)

Butiken Smycka i Luleå stänger efter 30 år. Utförsäljning pågår under augusti. (Läs mer)

Nya Swebo Bioenergy AB i Boden har begärt sig i konkurs, företaget anger ovissheten inför Brexit som en orsak. (Läs mer)

Länsförsäkringar Norrbotten öppnar en lounge på Luleå Airport. (Läs mer)

Henrik Forsberg blir affärsansvarig för NP3 Fastigheter, i affärsområde Luleå. (Läs mer)

              Henrik Forsberg, NP3.

Fastighetsbolaget Amasten lanserar tillsammans med Luleå kommun en ny kooperativ boendeform i Kronandalen. (Läs mer)

Coop Norrbotten förvärvar fastighet av HSB Norr och bygger ny butik i centrala Gällivare. (Läs mer)

Badrumstillverkaren Part i Kalix och Piteåföretaget Curatina har tecknat ett flerårigt avtal som ger Curatina uppdraget att agera mobil HR-partner. (Läs mer)

Lindbäcks har sålt sina studentbostäder på Porsön i Luleå till Studentbostäder i Sverige (SBS). Genom affären blir Lindbäcks delägare i SBS. (Läs mer)

Tomas Lejon blir tillförordnad vd för kommunägda Lulebo, under tiden rekrytering av ny vd pågår. (Läs mer)

                        Tomas Lejon.

Det är fastighetsbolaget Nyfosa som köper Coop Norrbottens två fastigheter på Storheden i Luleå, och köpesumman är 325 miljoner kronor. (Läs mer)

Svevia har fått Trafikverkets uppdrag att sköta det löpande underhållet av broar i norra Sverige. (Läs mer)

Kaunis Iron lämnar in ansökan till Mark- och miljödomstolen om nytt verksamhetsstillstånd som möjliggör fortsatt och ökad gruvbrytning i Pajala. (Läs mer)

DB Schenker vann upphandlingen om Region Norrbottens godstransporter, som tidigare skötts av det nedlagda regionägda bolaget Bussgods. (Läs mer)

Erika Mattsson lämnar vd-uppdraget på Swedish Lapland och går till Sparbanken Nord där hon blir chef för avdelningen Framtidsbanken. (Läs mer)

                 Erika Mattsson

Tre basindustrier med verksamhet i Norrbotten presenterade sina kvartalsrapporter under juli. Alla redovisade försämrade resultat. Läs mer: Billerud Korsnäs, SSAB och Boliden.

Carolina Heimdahl bli ny regionchef för Ung Företagsamhet i Norrbotten. (Läs mer)

Nyab Infrastruktur ska bygga nya E10 genom Kirunas nya centrum. Trafikverket är uppdragsgivare och kontraktet är värt 150 miljoner kronor. (Läs mer)

Transportnavet Piteå Port & Hub fortsätter växa. Nu har man skrivit kontrakt med entreprenörsföretaget Nyab Sverige AB för att bygga etapp 3 av logistikcentrumet i hamnen. (Läs mer)

Johanna Lundberg blir ny regionbankschef för Handelsbanken norra Sverige. (Läs mer)

Andreas Lind blir ny vd för turistorganisationen Swedish Lapland Visitors Board. (Läs mer)

Andreas Lind

Aulis i norr AB tecknar avtal med den kommunala bostadsförmedlingen Bostad Luleå om förmedling av studentlägenheter på Porsön. (Läs mer)

SSAB har avtalat om att förvärva Abraservice Holding, som är en del av den franska koncernen Jacquet Metal Group och omsatte 800 miljoner kronor under 2018. (Läs mer)

Normet Scandinavia AB, en del av den finskägda Normetkoncernen, planerar att starta tillverkning i Luleå. (Läs mer)

Jaana Saloniemi som driver Sf-cliniken i Torneå ska driva spa-anläggningen på Cape East, med sex anställda. (Läs mer)